divendres, 2 de març del 2012

Biografia d'Ausiàs March

Ausiàs March, (1397 - 1459) va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Procedia d'una família de petita noblesa i fou un dels poetes més importants del Segle d'Or de la literatura catalana.

El seu pare, Pere March, era un poeta destacat que tenia una bona biblioteca, fet que va inlfuir en Ausiàs.

En 1420 va fer rumb cap a Sardenya, per recuperar-la al control reial; i així va ser. Va continuar l'expedició per la Mediterrània amb les campanyes militars del rei Alfons el Magnànim.


El rei Alfons el va nombrar falconer reial, no obstant això, no va durar massa en el càrrec i va tornar a les seues terres. Després de la mort de la seua mare, i ja passada la trentena, portà una vida sedentària dedicada a la administració i millora de la seua herència, a defensar els seus drets feudals, i clar està, a escriure els seus poemes. Ausiàs governà amb mà de ferro els seus dominis, fent valer sempre els seus drets feudals.

En quant a la seua vida amorosa, el 1437 es casà amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell. No tingué descendència legítima, però al morir la seva dona, Ausiàs prenguè possessió com a nou senyor d'algunes terres de València.
El 1443 es tornà a casar, ara amb Joana Escorna. El dot de Joana consistia en el lloc de Pedreguer, i tenia com a garanties algunes rendes. Joana morí el 1454, i Ausiàs constava en el seu testament com a hereu únic universal.

Ausiàs va tindre cinc fills fora del matrimoni: Francesc, Joan, Joana, Pere i Felip. L'any 1457 Ausiàs envià el seu fill Pere per desafiar al seu enemic Francesc de Vilanova. L'assumpte acabà amb l'empressonament d'aquest últim, però també amb el del propi Ausiàs a causa del mateix conflicte.

Els seus últims anys, els pasà a València, on va morir, deixant un testament en el qual l'hereu universal era el nebot de Joana Escorna, però també va deixar diversos llegats a tots els fills bords excepte el primer. Als seus escuders els deixava el cavall i les armes que feia servir; als seus esclaus donava la llibertat.
Així, Ausiàs va morir el 3 de març de 1459. Quan feren inventari de béns, trobaren prop del capçal del llit el manuscrit dels seus poemes, que va tenir a l'abast de la mà fins l'últim moment.


Podeu trobar l'informació més extensa en aquesta pàgina: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ausi%C3%A0s_March

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada